東松山の家/Higashimatsuyama House(2017-2018)

基本設計、実施設計、工事監理、家具デザイン
敷地:埼玉県東松山市
​用途:住宅+多目的スペース
​敷地面積:688.26m2
建築面積:112.39m2(増築)、47.19m2(改修)
延床面積:112.39m2(増築)、88.59m2(改修)
構造・規模:木造+RC造・1F(増築)鉄骨造・2F(改修)
設計:工藤浩平、小黒日香理(工藤浩平建築設計事務所)
構造設計:平岩構造計画、シェルター(増築)
施工:住建トレーディング+東急ホームズ(増築) / 住建トレーディング  東京支店(改修)
​施工協力:シェルター(増築)
照明:飯塚千恵里
​家具:ニュウファニチャーワークス(テーブル)
写真:中村絵
映像:御幸朋寿(撮影)工藤浩平(編集)

設計:2017
施工:2018
竣工:2018年9月

site:Saitama , Higashimatsuyama , Japan
Use:House + Multipurpose space
site area:688.26m2
Total floor area:112.39m2(Extension)、88.59m2(Renovation)
Structure:Wooden + Reinforced Concrete + Aluminum + Steel frame
Construction:Sumiken Trading+Tokyu Holmes
Cooperation:Shelter
Photo:Kai Nakamura

text

Located in Saitama, Higashimatsuyama House was designed for a couple whose families lived on the site for generations for over 300 years.I attempt to keep and pass on the family memory in the buildings to the new space. In order to make the existing building, the garden, the surrounding nature and the new extension section as one piece, we fixed and added the structure based on each buildings condition with using the common material between the existing and the extension section. Despite all the different structures, it became “one house” like they are holding hands with each other

掲載メディア/MEDIA
新建築社住宅特集2019年2月号 ↓ click

architecturephoto.net(日本) 1/22 特集記事 ↓ click

designboom(イタリア) 4/9 記事  ↓ click

archdaily(アメリカ) 4/9 記事  ↓ click

Houser(韓国) 4/9 記事  ↓ click

gooood(中国) 4/11 記事  ↓ click

辰巳琢郎の家物語 4/13 放映 ↓ click

JDN(日本) 4/24 記事  ↓ click